Városlista
2025. április 18, péntek - Andrea

Hírek

2012. Február 06. 07:48, hétfő | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Leáldozóban a rossz tömegáruk korszaka

Leáldozóban a rossz tömegáruk korszaka

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős helyettes-államtitkára szerint leáldozóban van a silány minőségű tömegáruk korszaka.

Bognár Lajos erről a Foodapest és az UKBA szakkiállítás vasárnapi megnyitóján beszélt a budapesti Hungexpo vásárközpontban.

A Foodapest Nemzetközi élelmiszer, ital, élelmiszer-gépipari és vendéglátóipari szakkiállítást, valamint az UKBA Nemzetközi cukrászati, sütőipari és gasztronómiai szakkiállítást a szervezők másodszor rendezik meg egyszerre annak érdekében, hogy az érdeklődők koncentráltan ismerkedhessenek meg a kínálattal.

Bognár Lajos a megnyitón emlékeztetett arra, hogy a vásárlók egyre tudatosabban válogatnak a termékek között. Az ár mellett ma már azt is nézik, hogy melyik élelmiszer az egészségesebb, de keresik a kézműves termékeket is. Értékelik, ha valamilyen áru olyan gonddal és odafigyeléssel készült, ahogyan azt a szülőktől, nagyszülőktől megszokták.

Plasztik árú

A helyettes államtitkár a tapasztalatokra hivatkozva állította, hogy a hagyományos ízek folyamatosan szorítják ki az üzletek polcairól a „plasztik árut”, amely ízében és összetevőiben meg sem közelíti a magas szinten feldolgozott, egészséges, biztonságos élelmiszereket.

Törvények

Utalt arra: a kormányzat folyamatosan hoz olyan intézkedéseket, amelyek felgyorsítják a minőség térnyerését a hazai élelmiszerpiacon. Bognár Lajos példaként említette a népegészségügyi termékadót, a jövedéki törvény módosítását, a magyartermék-rendeletet, illetve a Hungarikum törvényt és termelői piacok hálózatának folyamatos bővülését. Jelezte: a magas szinten feldolgozott egészséges és biztonságos élelmiszerek termelése új távlatokat nyit a vidéken élők előtt.

A jövő szerdáig tartó árumustrán mintegy kétszáz kiállító vonultatja fel termékeit. A hétezer négyzetméteren bemutatkozó cégek közül több külföldről, összesen tíz országból érkezett a kiállításra – mondta Siklósi Csaba, a Hungexpo kereskedelmi igazgatója a megnyitón.

Kurdi András, a Magyar Pékszövetség elnöke, valamint Pataki János, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének elnöke egyaránt arról beszélt, hogy mind a sütőiparban, mind a cukrászatban fontos a kreativitás és az innováció. Ezzel a szemlélettel lehet ugyanis úrrá lenni a nehéz gazdasági körülményeken. Ezek jegyében szervezték a kiállítás szakmai programjait - hangsúlyozták.

Ezek érdekelhetnek még

2025. Április 18. 09:47, péntek | Belföld

ÉKM: jó tempóban halad a Déli Körvasút 2. ütemének építése

Jó tempóban halad a Déli Körvasút 2. ütemének építése, a beruházás az elmúlt 100 év legjelentősebb budapesti vasútfejlesztése

2025. Április 18. 09:45, péntek | Belföld

Meteorológia: Mezőkovácsházán 30,6 Celsius-fok volt csütörtök délután

Csütörtökön először haladta meg a hőmérséklet Magyarországon ebben az évben a 30 Celsius-fokot - közölte a HungaroMet Zrt. a Facebook-oldalán.

2025. Április 18. 09:44, péntek | Belföld

Kora nyárias időjárás várható a húsvéti hosszú hétvégén

Nagypénteken még több hullámban várható zápor, zivatar és a hőmérséklet is kissé visszaesik, de ezt követően nagyrészt napos, kora nyárias idő várható a húsvéti hosszú hétvégén, 20-26 Celsius-fok feletti maximumokkal