Városlista
2024. július 21, vasárnap - Dániel

Hírek

2023. Augusztus 19. 13:00, szombat | Külföld
Forrás: MTI

Holland védelmi miniszter: az Egyesült Államok jóváhagyta F-16-os vadászgépek átadását Ukrajnának

Holland védelmi miniszter: az Egyesült Államok jóváhagyta F-16-os vadászgépek átadását Ukrajnának

Az Egyesült Államok jóváhagyta, hogy Hollandia F-16-os vadászgépeket szállítson Ukrajnának - közölte pénteken Kajsa Ollongren holland védelmi miniszter.

Ollongren a korábban Twitterként ismert X közösségi oldalon üdvözölte az amerikai kormány döntését, amely lehetővé teszi, hogy Hollandia teljeskörűen kiképezze az ukrán pilótákat. "A következő lépésekről az európai partnerekkel szoros együttműködésben fogunk dönteni" - tette hozzá.

Wopke Hoekstra holland külügyminiszter is örömét fejezte ki hogy az Egyesült Államok szabad utat adott a vadászgépek Ukrajnába szállításához. "Ez fontos mérföldkő Ukrajna számára, országa és népe védelmében" - fogalamzott a miniszter.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök már hónapok óta sürgeti az Ukrajnát támogató országokat, hogy szállítsanak vadászgépeket, amelyek szerinte elengedhetetlenek az orosz légitámadások elhárításához. Az Egyesült Államoknak azért kellett jóváhagyást adnia, mert a repülőgépeket ott gyártják.

Hollandia Dániával együtt egy tizenegy országból álló szövetség élén áll, amely elkötelezett ukrán pilóták kiképzése mellett. Az összefogás májusban jött létre a világ hét iparilag legfejlettebb országa (G7) vezetőinek Japánban tartott csúcstalálkozóján.

A pilóták kiképzési programját az Egyesült Államok májusban hagyta jóvá, de a folyamat első eredményei csak jövőre várhatóak.

Onno Eichelsheim, a holland fegyveres erők parancsnoka májusban azt mondta, hogy a kiképzés körülbelül egy tucat pilótával kezdődik. A pilótákat Ukrajna választja ki, valószínűleg olyanokat, akik már tapasztalattal rendelkeznek a MiG típusú szovjet vadászgépek kezelésében. Hozzátette, hogy a kiképzésre sok időt kell szánni, a gyorstalpaló tréningeknek nincs értelmük, mivel az F-16-os gépek kezelése bonyolult, hónapok kellenek a megtanulásához.

Fotó: Wikipedia

Címkék: f-16, háború

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 19. 08:15, péntek | Külföld

Az Európai Parlament megválasztotta Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnökévé

Újraválasztotta az Európai Parlament plénuma csütörtökön Strasbourgban Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnöki tisztségébe.

2024. Július 19. 08:08, péntek | Külföld

Donald Trump az Egyesült Államok megosztottságának lezárását ígérte

Az Egyesült Államok politikai megosztottságának lezárását ígérte Donald Trump a Republikánus Párt elnökjelölő konvencióját lezáró beszédében csütörtökön Milwaukee-ban.

2024. Július 18. 07:55, csütörtök | Külföld

Donald Trump megfizettetné a védelmet Tajvannal

Tajvannak fizetnie kellene a védelemért, mert a sziget semmit sem nyújt az Egyesült Államoknak - jelentette ki Donald Trump amerikai elnökjelölt a Bloomberg Businessweek hetilapnak adott interjújában.

2024. Július 18. 07:48, csütörtök | Külföld

Az Európai Parlament továbbra is kiáll Ukrajna határozott támogatása mellett

A héten megalakult új Európai Parlament szerdai strasbourgi plenáris ülése elfogadta első hivatalos állásfoglalását, amelyben a testület képviselőinek többsége továbbra is Ukrajna határozott támogatását szorgalmazza.