Városlista
2024. július 21, vasárnap - Dániel

Hírek

2024. Március 23. 09:43, szombat | Belföld
Forrás: MTI

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: az idei év a légierőről szól

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: az idei év a légierőről szól

Az idei év a légierőről szól a Magyar Honvédségnél - jelentette ki a honvédelmi miniszter pénteken, a Fejér vármegyei Fehérvárcsurgón rendezett nemzetközi konferencián.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf a Biztonság- és védelempolitikák: Európa egy átalakulás középpontjában? című konferencián elmondta, hogy eddig 14 Gripen multifunkciós vadászgéppel rendelkezett hazánk. A bővítés után azonban Magyarország lesz a svéd repülők "egyik nemzetközi mestere", mert az eszközök használatán túl kiképzési és karbantartási képességekkel is rendelkezni fog - hangsúlyozta.

A miniszter jelezte, hogy idén várhatóan két nagy szállító repülőgép érkezik Brazíliából, valamint kiképző- és felderítőgépek Csehországból.

Továbbá kamikaze-, cirkáló- és felderítőképességekkel rendelkező drónok vásárlása is napirenden van.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf a magyar haderőfejlesztéssel kapcsolatban közölte: nem csak vásárlásban gondolkodnak. Nagy hangsúlyt helyeznek a védelmi ipar fejlesztésére is, hogy a Magyar Honvédség igényei mellett az exportpiacokra is be tudjanak lépni. Példaként említette a Lynx gyalogsági harcjárművek gyártását Zalaegerszegen és a várpalotai lőszergyár építését.

A tárcavezető leszögezte, hogy teljes szemlélet- és kultúraváltás zajlik a magyar hadseregnél. Minden döntés azt támogatja, hogy az "egyenruhás munkavállalók szakszervezete" helyett egy hadra fogható, bármikor harcolni képes haderő jöjjön létre - hangsúlyozta.

Ennek gerincét a támaszpontszerűen elhelyezkedő, profi alakulatok adják, amelyek modern, high-tech eszközöket kezelnek. Ezzel párhuzamosan épül a lokális, helyismerettel rendelkező emberekből álló területvédelmi tartalékos rendszer, amely könnyű fegyverzetű és lefedi az egész országot - fűzte hozzá.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf beszélt Magyarország szerepéről is a szövetségesi rendszerekben. Hangsúlyozta: a NATO-nak 25 éve, az Európai Uniónak 20 éve tagja hazánk, utóbbinak a soros elnökségét is betölti az év második felében.

Utóbbi kapcsán két fontos fókuszt említett: az unió önálló védelmi képességeinek erősítését, illetve a védelemipari képességek növelését. Rámutatott: Ukrajna segítése közben a stratégiai lőszertartalékok kimerültek, gyártási kapacitás nem áll rendelkezésre, miközben a karbantartás és az alkatrész-utánpótlás terén is hasonló a helyzet.

A miniszter szólt a megszokott világrend változásairól, amelynek során az annak gerincét adó nemzetközi szervezetek lazulása, akár gyors felbomlása várható. Ezzel párhuzamosan blokkosodás kezdődhet, amelyben Magyarország nem érdekelt, ezért arra törekszik, hogy "méretét meghazudtoló módon, speciális földrajzi elhelyezkedése és teljesítménye alapján nélkülözhetetlen" legyen.

A kétnapos konferenciát a Károlyi József Alapítvány szervezte a francia, a svájci és a holland nagykövetség, az Olasz Kulturális Intézet, az Osztrák Kultúrfórum, a Magyar-Német Intézet, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Budapest, valamint a Hanns Seidel Alapítvány és a Konrad Adenauer Alapítvány támogatásával.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 20. 07:19, szombat | Belföld

EM: kötelező lesz a környezeti hatásvizsgálat az akkumulátorgyáraknál

A zöldenergia a jövő, a magyar gazdaság jövője is. A zöldenergia előállításával, tárolásával foglalkozó vállalatok, üzemek száma egyre nő.

2024. Július 20. 07:16, szombat | Belföld

Orbán Viktor: a patrióták nagy előretörést értek el

2024. Július 20. 07:15, szombat | Belföld

KSH: a benzin 7, a dízel 2 forinttal olcsóbb, mint a szomszédos országokban

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 616 forint volt, ami 7 forinttal alacsonyabb a szomszédos országok átlagértéknél.