Városlista
2023. június 2, péntek - Anita, Kármen

Képek | Kultúra

Csodás képek - megint újraépítik az álomszerű jéghotelt

2014-10-28 16:35:25

Ismét újraépítik az immár 25 éves, lélegzetelállító svédországi jéghotelt (Icehotel) Jukkasjärviban.

A decemberben nyíló szálloda körülbelül 200 kilométerre helyezkedik el az Északi-sarkkörtől és teljes egészében hóból és jégből épül fel - egy építészeti és mérnöki csoda. Minden évben a világ valamennyi tájáról jelentkeznek művészek százai, hogy megtervezhessenek egy szobát - vagyis pontosabban szólva egy művészi lakosztályt - az Icehotelben. Végül egy zsűri választja ki azt a néhány szerencsést, akik valóban el is jöhetnek Svédországba megvalósítani, amit megálmodtak.

Idén már össze is állt a művészek kis csoportja, a szobák témái pedig az esőerdőkön át, az orangutánokon keresztül egészen az "Idő darabja" elnevezésű installációig vezetnek. Minden lakosztályhoz tartozik egy jégből épített ágy is vastag matraccal és rénszarvasbőrrel borítva, továbbá egy extrém hidegben is használható hálózsák, hogy ki lehessen bírni a mínusz hét fokos hőmérsékletet. Napközben azonban el kell hagyni a szobákat, mivel azok a művészeti kiállítás részét képezik.

Ebben a szezonban új lehetőségeket is kínál a szálló: kialakítanak ugyanis egy magánrendezvények számára lefoglalható teret, és így végre jeges esküvőt is lehet tartani. Az Aurora teremnek külön bejárata, élő előadások lebonyolítására alkalmas színpada is lesz, a belső falak tömör jégből állnak majd, melyek egyedi akusztikát és természetes fényviszonyokat biztosítanak.

Néhány tipikus alakzat idén is visszatér, így például a népszerű Icebar BY névre keresztelt jégbár és a gourmet étterem, most is hatvanegy szoba lesz, ismét találkozhatunk az unikornis szoborral és a színházzal is. Aktív pihenésre is lesz lehetőség, motorosszán és kutyaszán túrák, illetve sífutás formájában. A 2014-15-ös szezon decembertől körülbelül márciusig tart, áprilisban már olvadásnak indul a szálló.

Csodás képek - megint újraépítik az álomszerű jéghotelt
Csodás képek - megint újraépítik az álomszerű jéghotelt Csodás képek - megint újraépítik az álomszerű jéghotelt Csodás képek - megint újraépítik az álomszerű jéghotelt Csodás képek - megint újraépítik az álomszerű jéghotelt Csodás képek - megint újraépítik az álomszerű jéghotelt Csodás képek - megint újraépítik az álomszerű jéghotelt Csodás képek - megint újraépítik az álomszerű jéghotelt