Városlista
2024. július 25, csütörtök - Kristóf, Jakab

Képek | Kultúra

Magyar srác lett az év legjobb városi fotósa

2014-10-20 16:33:31

Magyar egyetmistát válaszottak 2014 legjobb városi fotósává a CBRE nemzetközi pályázatán. Simó Szabolcs a Karácsonyi fényvillamos című képével a 16-25 évesek között végzett az első helyen.

A rangos elismerés természetesen Simó Szabolcs munkáját dicséri, de jelentősége az országimázs szemponjtából sem elhanyagolható. A CBRE pályázatán ugyanis a zsűri tagjai napszakok szerint is kategorizálják a beérkezett fotókat, így a 24 órás összeállításban Budapest kifejezetten előnyös, fényárban úszó arcát mutatja.

Meglátni és megszeretni

Simó Szabolcs még a Hargita Nándor szerkesztette Indafotó fénykorában kezdett egyre intenzívebben foglalkozni a fotózással, akkor még aktív közösségi élet folyt a képmegosztón. „Itt ismerkedtem meg Kerekes Zoltánnal, akivel sokat beszélgettünk, majd elkezdtünk közös fotós túrákat tenni a városban. Előre sosem terveztünk, csak jártuk a várost és fényképeztünk.
2011 decemberében aztán a Duna-parton sétálva egyszer csak különös fényárra lettünk figyelmesek. Akkor láttam először fényvillamost és akkor készítettem az első képemet róla” – meséli Szabolcs.

Mára egyébként annyira népszerű a fényvillamos a fotósok körében, hogy decemberben a megállók szinte dugig vannak: mindenki a legjobb a szöget keresi.

A nyertes fotó

Ha az Indafotón azóta csökkent is a lelkesedés, és a közös túrák el-elmaradoztak, néhányan még mindig összejárnak. „Berkecz Zoltánnal minden évben újra nekivágunk a hideg téli estéknek, hogy valami újat tudjunk kihozni a már oly sokszor lefotózott – és a külföldiek számára jobbára még mindig ismeretlen – karácsonyi fényvillamosból. A nyertes fotót is az egyik ilyen séta alkalmával készítettem tavaly decemberben.”

Most már nemcsak a szembejövő villamosra figyel, hanem a város nevezetességeit is igyekezett kiemelni: a Lánchíd és a budai rakpart éppen annyira a koncepció része, mint a villamos. Innentől már csak a menetrendet kellett figyelnie, és ha sikerült jól időzítenie, akkor a tizenhárom másodperces exponálást követően valóban fénnyé alakult a villamos.

Több mint hobbi

Simó Szabolcs a környezettan BSc szak elvégzése után jelenleg a Tudománykommunikáció a természettudományban mesterképzés másodéves hallgatója, de a fotózás már nem csupán hobbi számára.

„Akárhova megyek, akármit látok, a legjobb kompozíciót, a legjobb fényeket keresem, állandóan ötletelek, még akkor is, ha nincs nálam a fényképezőgépem. Így készült el idén nyáron a Transylvania Timelapse című, Erdélyről szóló kisfilmem is a családi kirándulásunkon, de természetesen nem akarok és nem is tudnék megválni a fényképektől.”

Szabolcs előszeretettel fényképezi a budapesti hidakat, a fényvillamos hátterében sem véletlenül a Lánchíd tűnik fel, de a Duna-part és a Gellért-hegy vonzza igazán. Ahol a város szívében is egyedül lehet.

Magyar srác lett az év legjobb városi fotósa
Magyar srác lett az év legjobb városi fotósa Magyar srác lett az év legjobb városi fotósa Magyar srác lett az év legjobb városi fotósa Magyar srác lett az év legjobb városi fotósa Magyar srác lett az év legjobb városi fotósa Magyar srác lett az év legjobb városi fotósa